Vergi sisteminin piyasada aynı alanda iş yapanlar arasında bir rekabet eşitsizliğine neden olmaması, herkes için eşit olması gerektiğini belirten Maliye Bakanı Naci Ağbal, “Vergi kanunlarının uygulanmasına ilişkin olarak mükerrerlik oluşturan, kayıtlılığı azaltan veya kayıtlılığa engel olan konular varsa o konularla ilgili düzenlemeler yapacağız. Ama kimse bir oran indirimi beklemesin, vergi oranlarında bir indirim söz konusu değil” dedi.
Organize gıda perakende sektörünün en büyük buluşması olan Uluslararası Yerel Zincirler Buluşuyor Konferansı ve Fuarı YZB 2016, ikinci gününde Maliye Bakanı Naci Ağbal ve TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu’nun katılımı ile devam etti.
Konferansta konuşan Maliye Bakanı Ağbal, perakende sektörünün Türkiye ekonomisi ve bakanlık için son derece önemli olduğunu belirterek, “Ülkemizde Gelir Vergisi’nin yüzde 20’sine yakınını, hesaplanan Kurumlar Vergisi’nin yüzde 6’sını ve tahsil ettiğimiz KDV’nin yüzde 8’ini perakende sektörü ödüyor. Sektör üzerinde bazı yükler söz konusu. Bizim piyasa mekanizmasını daha işler hale getirmemiz ve piyasanın üzerindeki yükleri kaldırmamız lazım. Özellikle güvenceli esneklik, kıdem tazminatı, iş hukuku ve yargı reformu bunların en başında geliyor” dedi.
STK’larla uzun süredir yatırım ortamının düzenlenmesi ve işletmeler üzerindeki maliyetlerin azaltılması çalışmalarının yürütüldüğüne işaret eden Ağbal, perakende ticarette son dönemde ortalamanın biraz altında bir büyüme yaşandığına dikkat çekti. Ağbal, yaşanan yavaşlamanın yapılacak düzenlemelerle birlikte önüne geçilebileceğini, perakende ticaretin daha iyiye gideceğini söyledi.
Perakende sektöründe KDV sıkıntısı
Perakende sektöründe KDV’den kaynaklanan sıkıntılara da dikkat çeken Bakan Ağbal, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Vergi sistemi piyasada aynı alanda iş yapanlar arasında rekabet eşitsizliğine neden olmamalı ve herkes için eşit olmalı. Malların alınırken ve satılırken uygulanan KDV oranları farklılık gösterebiliyor. Bu konuda bazı sıkıntılarınız olduğunu biliyoruz. Farklı dönemlerde oranı düşürmek, değiştirmek durumunda kalabiliyoruz. Bunu yaparken temel amacımız kayıtlılığı artırmak. Bunun siz ticaret yapan perakende firmalarını etkilediğini görüyoruz. İnşallah yakın zamanda bu konuda bir araya gelerek rekabet eşitsizliğine yol açan vergi eşitsizliğine karşı birlikte çalışacağız.
Pos cihazı ve yazarkasa uygulamasını kayıt dışıyla mücadele alanında önemli bir adım olarak görüyoruz. Geçiş takvimimiz Ocak ayında başlayacaktı. Sizlerin talepleri üzerinde 2017’ye öteledik. Bugün kayıtlılığa en fazla katkı veren sektörlerden birisi organize olmuş perakendecilik sektörüdür. Pos cihazı konusunda düzenleme yapacaksak burada sizinle ortak bir karar almadan hiçbir adım atmayacağız. Ortak çözümü ne zaman üretirsek o zaman adım atacağız.”
Kayıt dışı istihdamın önlenmesi hususunda perakende sektörünün önemli bir payı olduğuna da dikkat çeken Bakan Ağbal, “Türkiye’de kayıt dışı istihdam 2002 yılında yüzde 2,1’di. Her iki çalışandan sadece 1’i kayıtlı çalışıyordu. Sosyal güvenlik dengesini bu şekilde tutturamazsınız. Son 14 yılda bu alanda önemli mesafeler kaydettik. Yüzde 52,1 olan kayıt dışılık 20 puan geriledi. Bugün her 3 kişiden 1’i kayıt dışı çalışıyor. Bu bile yüksek bir rakam. Sizler özellikle bu oranı aşağıya çekme noktasında çok önemli katkılar veriyorsunuz, hepinize teşekkür ediyoruz. Siz ne kadar büyürseniz bu bizim kayıt dışı oranımızı da aşağıya çekiyor” dedi.
“Siz nerede eşitleyeceğinizi bilirsiniz sayın bakanım”
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ise konuşmasında KDV girdi ve çıktısına yönelik sektör sorunlarına değinerek, “Pek çok sektörde girdi ve çıktı arasında büyük KDV farkı bulunuyor. Şirketler KDV alacaklarını tahsil edemiyor. Sebze, meyve, et gibi temel ürünlerdeki KDV oranımız yüzde 1. Bu tabii ki halkımızın yararına olacaktır. Ancak alış ve satıştaki KDV’ler de eşitlensin. Siz nerede eşitleyeceğinizi bilirsiniz sayın bakanım” dedi.
“İndirim mağazaları Türkiye’nin sanayisini sıfırlayacak bir iş yapıyor”
Perakende sektörüne ilişkin değerlendirmelerde de bulunan Hisarcıklıoğlu, “Ülkemizin geçen seneki 4 puanlık büyümesinin yüzde 3,7’si iç tüketimden geldi. Bu büyümenin eşit dağılamadığını görüyoruz. Bunun yüzde 60’ı ulaşım ve haberleşme, gıdadaki büyüme sadece yüzde 1. Giyimde ise yüzde 4 küçülme var. Demek ki sektörü büyütecek adımlara ihtiyacımız var” diye konuştu.
İndirim mağazaların ürettiği markasız ürünlerin sektöre zarar verdiğini de belirten Hisarcıklıoğlu, “Bu mağazaların markasız ürün üretmesi, markalaşmayı sıfır eden bir hadise. Milli sanayimizi kendi kendimize yok edecek bir unsur. Milli sanayimiz yıllardır markasına yatırım yaparken, bu anlayış tamamıyla sıfırlıyor. Bu ürünlerin ileride yurt dışından tedariki, indirim markası adıyla ithali de mümkün olacak. Bunu denetim altına alacak bir düzenlemeye ihtiyacımız var” ifadelerini kullandı.
“Kimse vergi indirimi beklemesin”
Konferansın ardından bazı sektörlerin vergi indirimi taleplerine ilişkin soruları da yanıtlayan Maliye Bakanı Naci Ağbal, “Yatırım Ortamını İyileştirme Koordinasyon Kurulu olarak hafta sonunda toplanıyoruz, önemli kararlar vereceğiz. Kendi bakımımızdan mesela damga vergisi düzenlemeleri var. İnşallah beklentileri karşılayan düzenlemeleri yapmış oluruz. Net kararlar vererek çalışmalarımıza devam edeceğiz. Bu konuları artık bekletmek istemiyoruz” dedi.
Vergilerin ekonominin işleyişi için önemli olduğunun altını çizen Ağbal, “Vergi oranlarında bir indirim yok fakat vergi kanunlarının uygulanmasına ilişkin olarak mükerrerlik oluşturan, kayıtlılığı azaltan veya kayıtlılığa engel olan konular varsa o konularla ilgili düzenlemeler yapacağız. Ama kimse bir oran indirimi beklemesin, vergi oranlarında bir indirim söz konusu değil. Vergi oranları ile ilgili son derece hassasım, herhangi bir şekilde vergi oranlarında indirim söz konusu olamaz. Bütçe disiplini bizim ekonomi politikamızın en önemli unsurlarından bir tanesidir.” açıklamasını yaptı.
Perakende sektörünün meyve-sebze ve kırmızı et gibi ürünlerin toptan satışta yüzde 1, perakende satışta ise yüzde 8 olan KDV oranının aşağı çekilmesi yönünde taleplerini değerlendiren Ağbal, “Vergi oranlarında herhangi bir şekilde aşağı yönlü bir düzenleme yapmamız söz konusu değil. Ama sektörün yaşadığı bir takım sorunları gidermek adına vergi düzenlemeleri dışında perakende sektörünün geneli ile ilgili kolaylaştırıcı neler yapabiliriz ona bakacağız. Üretim maliyetlerini aşağı çekmek üzere vergi dışında neler yapabiliriz, ona bakacağız. Maliyeti oluşturan bir takım kalemler varsa onları nasıl aşağı çekebiliriz, onlara bakacağız” diye konuştu.
GIDAHATTI DERGİSİNİ ÜCRETSİZ İNDİRİN
(9)