Türk Veteriner Hekimleri Birliği (TVHB), 3 Kasım Tek Sağlık Günü’nde, halk sağlığının yeterli düzeyde korunması için “Tek Sağlık” yaklaşımına uygun düzenlemeler yapılması gerektiğini bildirdi.
Türk Veteriner Hekimleri Birliği (TVHB) Merkez Konseyi Başkanı Dr. Talat Gözet, 3 Kasım Tek Sağlık Günü dolayısıyla bir mesaj yayınladı.
Fransa’da 1762 yılında ilk veteriner fakültesinin kurulmasıyla, sağlık eğitimlerinin, iki ayrı eğitim programı çerçevesinde yürütülmeye; sağlık hizmetlerinin de insan sağlığı ve hayvan sağlığı olmak üzere iki alanda verilmeye başlandığını hatırlatan Gözet, ancak sağlık eğitimleri ve sağlık hizmetlerinin birbirinin içine geçmiş ortak hastalıkları (zoonoz hastalıklar) nedeniyle, bu iki alanda yürütülen çalışmaların birbirinden tamamen ayrılmasının mümkün olamadığına vurgu yaptı.
Bunun sonucu, sağlık çalışmalarının ayrı yürütülmeye başlandığı 1800’lü yıllardan itibaren “Tek Sağlık Konsepti” fikrinin ortaya atıldığını belirten Talat Gözet, burada amacın, halk sağlığını korumak adına, hem insanlarda, hem de hayvanlarda hastalık yapabilen etmenlerle ortak mücadele etmek olduğunu bildirdi.
Zoonotik Hastalıklar Sempozyumu
TVHB Merkez Konseyi Başkanı Gözet, mesajında şunları kaydetti:
“Bugün insanlarda görülen hastalıkların %61’i hayvan kaynaklıdır. Son yıllarda yeni veya yeniden ortaya çıkan salgın hastalıklarda bu oran %75’e ulaşmıştır. Zoonoz hastalıkların sayısı ise 200’ün üzerindedir. Tüm bu gereklilikler nedeniyle, Tek Sağlık Konsepti’nin ciddi bir uygulama olarak gündemde olması gereklidir.
Tek Sağlık Konsepti, multi disipliner çalışmayı gerektirir. Türk Tabipler Birliği ve Türk Veteriner Hekimleri Birliği olarak, 2009 yılında Tek Sağlık Konsepti konusunda ortak çalışmalar yürütmek üzere, bir deklarasyon hazırlanmış ve imza altına almıştır. Bu çerçevede, beşeri hekimlerle, veteriner hekimlerin ortak düzenledikleri Zoonotik Hastalıklar Sempozyumunun 6’ncısını 5 Kasım 2016 tarihinde gerçekleştireceğiz.
“Veteriner Halk Sağlığı birimi kurulmalıdır”
Ancak; Meslek örgütleri olarak yürütülen çalışmalar, halk sağlığı açısında yeterli değildir. Bu konuda, Sağlık Bakanlığı ve Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlıkları arasında da ortak çalışmalar yürütülmelidir.
Bu kapsamda;
-Her iki Bakanlık bünyesinde, aktif ve güçlü bir Veteriner Halk Sağlığı birimi oluşturulmalıdır.
-Şu anda, yetersiz olan Zoonotik hastalıklara ilişkin epidemiyolojik çalışmalar, yeterli düzeye çıkarılmalıdır.
-Tıp ve veteriner fakülteleri ile araştırma enstitüleri arasında, tek sağlık konseptine yönelik işbirliği geliştirilmelidir.
-Ulusal Zoonoz Komitesi daha etkin hale getirilmelidir.”
(25)