Dünya Enerji Kongresi için geldiği İstanbul’da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile bir araya gelen Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Türkiye’den ihraç edilen ve kısıtlama olan bazı kalemlerin tekrar Rusya’ya ithalatını açtıklarını söyledi. Özellikle narenciye, diğer yaş meyve, sebze ve tarım ürünlerini Rus piyasasına açmış olduklarını vurgulayan Putin, Türkiye’den Rusya’ya yapılacak ithalatla ülkesinde bu ürünlerin fiyatlarının düşeceğini kaydetti.
İki ülke arasında yaşanan uçak krizinin ardından ilk kez Türkiye’ye gelen Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, 23. Dünya Enerji Kongresi’nin ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile bir araya geldi.
Mabeyn Köşkü’nde yaklaşık 1 saat 40 dakika görüşen Erdoğan ve Putin, daha sonra kameraların karşısına geçti. İki lider, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak ve Rusya Enerji Bakanı Aleksandr Novak tarafından, Rusya doğal gazını Türkiye üzerinden Avrupa’ya taşıyacak olan Türk Akımı Doğalgaz Boru Hattı Projesi için hükümetlerarası anlaşmanın imzalanmasının ardından açıklamalarda bulundu.
“Normalleşme süreci devam ediyor”
Rusya Devlet Bakanı Vladimir Putin ile görüşmelerinde iki ülke arasında enerji ile ilgili münasebetleri ilgilendiren konuların, ekonomik ve ticari ilişkilerin, savunma, turizm ve kültürel alana ilişkin konuların yer aldığını belirten Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Türkiye-Rusya arasındaki normalleşme sürecinin hızla devam edeceğine olan inancım tamdır. Tabii savunma sanayiyle ilgili olsun, siyasi alanda olsun, ekonomik, ticari, turizm, kültür, bütün bu alanları kapsayan bu ilişkilerimizi bundan sonraki süreçte çok daha farklı bir şekilde geliştireceğiz. Üst Düzey İstişari Konsey Toplantımızla ilgili olarak dışişleri bakanlarımıza talimatlarımızı verdik, yılsonu veya önümüzdeki yılbaşı itibarıyla bu toplantımızı da gerçekleştireceğiz. Bu arada Karma Ekonomik Komisyon Toplantısının da aciliyet kesp ettiğini ifadeyle burada da ilgili bakanlarımız bu çalışmayı gerçekleştirecekler. Ülkemizde yapılacak olan bu toplantı da önem arz ediyor.”
Halep konusunda ortak çalışma
Putin ile Suriye konusunu da etraflıca ele alma imkanları olduğunu vurgulayan Erdoğan, “Özellikle Halep’teki gelişmelerde insani yardım konusunda ne gibi bir strateji uygulayalım ki oradaki insanlar bir an önce barışa, huzura kavuşsunlar? Bu konuda karşılıklı olarak görevlendirmelerimizi yaptık. Dışişleri bakanlarımız, genelkurmay başkanlarımız ve Millî İstihbarat Teşkilatı müsteşarlarımızın da katılacakları toplantılarla bir araya gelip bu konudaki çalışmayla bir noktaya varılacaktır” ifadelerini kullandı.
“Bazı ürünlerde kısıtlamalar kalkıyor”
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ardından açıklamalarda bulunan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin de, iki ülke için son derece güncel olan çok sayıda konuda görüş alışverişi yaptıklarını söyledi.
İkili ilişkilerde tam olarak normalleşme sürecini tamamlamak için ilave çaba göstermek konusunda mutabık kalındığını bildiren Putin, bugün Rusya hükümetinin bir karar aldığını, Türkiye’den ihraç edilen ve kısıtlama olan bazı kalemlerin tekrar Rusya’ya ithalatını açtıklarını kaydetti.
“Türk ortaklar” vurgusu!
Özellikle narenciye, diğer yaş meyve, sebze ve tarım ürünlerini Rus piyasasına açmış olduklarını belirten Putin, şunları kaydetti:
“Bu karşılıklı yarara dayalı bir karar sonuçta. Çünkü Rusya’daki tarım sektörü bu tür tarım ürünleri üretmiyor. Türkiye’den bu kalemleri Rusya’ya ithal edildikten sonra bizdeki fiyatlar düşecektir.
Türk ortaklar için de yine Rusya piyasasının açılışı anlamına gelmektedir. Özellikle şuna dikkatinizi çekmek isterim ki; bahsettiğim kalemlerde 2015 yılındaki Türkiye’den ihracatın hacmi 500 milyon dolar civarındaydı. Dolayısıyla önemli karar alındı.”
“Suriye’de akan kanın durdurulmasından yanayız”
Türkiye’nin her iki ülkede karşılıklı olarak kültür ve turizm yıllarının yapılması yönündeki teklifi desteklediklerini ve ilgili bakanlıklar nezdinde gerekli çalışmaları yapacaklarını bildiren Rusya Devlet Başkanı Putin, Suriye konusu ile ilgili olarak da şunları aktardı:
“Biz hem Rusya, hem Türkiye olarak Suriye’de akan kanın durdurulması, en hızlı bir şekilde bunun gerçekleşmesinden yanayız. Biz de Rusya olarak Suriye’deki siyasi çözümün en hızlı bir şekilde hayata geçmesini istiyoruz. Düşünüyoruz ki Suriye’deki barışı isteyen herkes bunu desteklemeli. Halep’e insani yardımların götürülmesi için her türlü çaba göstereceğimiz noktasında görüşümüz aynıdır. Sadece tek konu var, bu insani yardımın ulaştırılmasının güvenliğinin sağlanmasıdır.”
Putin, savunma sanayi alanındaki iş birliğinin sürdürülmesine hazır olduklarını ve bu alandaki iş birliğinin somut ve önemli projelerle dolu olmasını ümit ettiklerini de sözlerine ekledi.
(22)