Avrupa Tarımsal Ürünleri Koruma Derneği (ECPA), Avrupalı tüketicilerin gıda üretiminin gerçeklerini ve küresel gıda tedariki problemlerini anlamadıklarını belirterek, böcek ilaçlarının gıda fiyatlarını düşük tutmak için gerekli olduğunun anlaşılması gerektiğini belirtti.
Avrupa genelinde yapılan tüketici anketleri, tüketicilerin %91’inin gıda fiyatlarının ucuz olması gerektiğini ancak sadece %54’ünün fiyatları ucuzuz tutabilmek için çiftçilerin böcek ilaçları kullanmaları gerektiğini düşündüklerini ortaya çıkartmıştır.
Almanya, İspanya, Polonya ve İngiltere’de toplamda 5631 kişinin katıldığı anketi değerlendiren ECPA, bu sayede tarım kimyasallarının ve özellikle son zamanlarda manşetlerde yer alan glifosatın üzerindeki hatalı bakış açılarını ve ağır yükü kaldırmayı hedefliyor.
Her yerde bulundu!
Almanya’da gerçekleştirilen bir araştırma sonrasında glifosat kimyasalının kalıntısı birçok gıdada ve Alman nüfusunun %99,6’sında bulunmuştur. Bu kimyasalın temel üreticisi Monsanto her ne kadar ürünün insan sağlığına hiçbir zararı olmadığını savunsa da tüketiciler büyük endişe duymaktalar.
1,4 milyondan fazla kişi ise bu kimyasalın yasaklanması için bir dilekçe altına imza atmıştır. Brüksel’de tarımın geleceği hakkında konuşan ECPA yetkilisi Graeme Taylor ise tüketicilerin durumu anlamadıklarını öne sürüyor.
Dünyada bu gün tüketilen devasa miktarda gıdanın sürdürülebilir bir şekilde ve yeterli miktarlarda üretilebilmesi için böcek ilaçlarının kullanılmasının mecbur olduğunu belirten Taylor, eğer çiftçiler ürünlerini böceklerden koruyamazsa üretilen ürün miktarında kayda değer bir düşüş yaşanacağını ve fiyatların doğru orantılı olarak artacağını ifade etti.
Yeşil ışık
Avrupa Komisyonu geçtiğimiz haftalarda glifosat üzerine çıkan endişeler sonucunda kimyasalın gelecek 15 yıl kullanımına izin verecek olan görüşmelere ara vermiş ancak kısa zaman önce glifosat hakkında olumlu karar alarak sadece izin süresini 7 yıla çekmişti.
Gelecek yıl içerisinde tamamlanması beklenen bir araştırma bu maddenin sağlığa zararlı olduğunu ortaya çıkartır ise maddenin tamamen yasaklanması ise söz konusu.
Zararlı bitki öldürücü bir ilaç olan glifosat hakkında tüketici anketini değerlendiren ECPA, eğer bu tür kimyasallar kullanılmaz ise üretimin %12 civarında azalacağını belirtmekte. Tüketicilerin konu hakkındaki bilgisinin ve farkındalığının çok düşük olduğunu ifade eden ECPA, bir an önce durumu halka açıklayacak önlemlerin alınması ve yetki mekanizmalarının yanlış yönlendirilen baskılardan etkilenmemesi için bilimsel verilere dayanarak karar vermeleri gerektiğini açıkladı.
(4)