Amerika’da yapılan bilimsel bir araştırmada, süt ürünleri gibi gıdalardan D vitamini ve kalsiyum alımı yüksek olan kadınlarda erken menopoz riskinin daha düşük olduğu belirlendi.
American Journal of Clinical Nutrition dergisinde yayınlanan araştırma sonuçlarına göre, D vitamini veya kalsiyumu takviye şeklinde almanın bu yönde faydası görülmedi. Öte yandan süt ürünlerinde bulunan diğer maddeler de, erken menopozdan korunma etkisine katkıda bulunuyor olabilir.
Araştırmanın başında, Massachusetts Amherst Üniversitesi Halk Sağlığı ve Sağlık Bilimleri Fakültesi’nde epidemiyoloji uzmanı olan Alexandra Purdue-Smithe vardı.
Purdue-Smithe, araştırmayla ilgili olarak “Erken menopoz kadınların sağlığını olumsuz etkileyebilir. Kalp damar hastalığı, erken bilişsel zayıflama ve osteoporoz riskini arttırabilir.” diye konuştu.
Erken menopoz psikolojik ve finansal zarar veriyor
Purdue-Smithe, kadınların gittikçe daha ileri yaşlarda anne olduğunu, bu nedenle erken menopoza girmenin çocuk sahibi olmayı doğrudan etkilediğini söyledi. Çocuk sahibi olmada yaşanan güçlüklerin ise psikolojik ve tedavilere bağlı finansal neticeleri de olabiliyor.
Araştırmacılar çalışma motivasyonlarını şu sözlerle dile getirdi:
“Erken menopozun ABD ve diğer Batılı ülkelerde kadınların %10’unu etkilediği hesaba katıldığında, araştırmaya ve değiştirilebilir risk etmenleri olup olmadığını görmeye değer bir sorun olduğunu düşündük”.
Kadınların adet kanamalarının sonra erdiği ve östrojen gibi hormonların seviyesinin düştüğü menopoz, genellikle 45 – 55 yaş arasında yaşanıyor. 45 yaşından önce menopoz, “erken” olarak tanımlanıyor.
Araştırmacılar, 1989 yılında 25-42 yaş arasında olan 100.000 ABD’li kayıtlı hemşirenin katıldığı 2. Hemşireler Sağlık Çalışması (Nurses’ Health Study II) verilerini analiz etti. Çalışmaya katılanlar her 2 yılda bir hayat tarzlarını, davranışlarını ve genel sağlığı değerlendirmek için tasarlanmıştı. 20 yıl boyunca 5 kez beslenmeyle ilgili sorular soruldu. Araştırmacılar katılımcıları 2011 yılına dek takip etti. Bu döneme kadar 2.041 kadında erken menopoza rastlandı.
Süt ürünleri erken menopozdan koruyor!
Purdue-Smithe, “gıda kaynaklarından en çok D vitamini alan kadınlardaki erken menopoz riskinin, en az alan kadınlara kıyasla %17 daha düşük olduğu görüldü,” dedi. Araştırmacılar bu ilişkinin yalnızca süt ürünleri gibi D vitamini kaynakları için geçerli olduğunu belirledi. Yağlı balık gibi D vitamini kaynaklarında aynı etki görülmedi.
Gıda kaynaklarından en çok kalsiyum alan kadınların erken menopozu yaşama ihtimalinin, en az tüketenlere kıyasla %13 daha düşük olduğu görüldü. Diğer sonuçlara paralel olarak, bu faydayı yalnızca süt ürünlerinin sağlığı görüldü.
(39)