Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Rusya ve Türkiye’nin uçak krizi sonrası uygulanmaya başlayan tüm kısıtlamaları karşılıklı olarak kaldırılmasının planlandığını söyledi. 9 Ağustos’ta gerçekleşecek olan Erdoğan- Putin buluşmasına işaret eden Zeybekci, ilişkilerin 24 Kasım’da yaşanan uçak krizi öncesine göre çok daha iyi olacağını kaydetti.
Katıldığı bir televizyon programında konuşan Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Rusya ile ilişkilerin düzelmesi kapsamında, her iki ülkenin birbirine getirdiği kısıtlamaların tamamından vazgeçmek üzere ittifak halinde olduğunu belirterek, Türk-Rus ortak fonu kurulmasının da gündemde bulunduğunu söyledi.
Zeybekci, bu konuda çalışmaların ilerlediğini kaydederek, “Rusya ile ilişkiler 9 Ağustos’ta (Erdoğan-Putin buluşması) 24 Kasım öncesine göre daha iyi olacak” dedi.
Açıklanan dış ticaret verileri ile ilgili olarak da değerlendirmede bulunan Zeybekci, ihracatta toparlanma başladığını belirterek, bunun yılın geri kalanında çok daha yoğun yaşanacağını ifade etti.
Yabancı yatırımcı için danışma hattı
Dış ticaret açığı haziranda yüzde 5 artışla 6.56 milyar dolar olurken, ihracat aynı ay yüzde 8.1 artarak 12.92 milyar dolar olarak gerçekleşti.
Ekonomi Bakanlığı, yabancı yatırımcılar için danışma hattı kurulduğunu bildirdi. Bakanlığın internet sitesindeki duyuruda, 15 Temmuz 2016’da yaşanan Fetullahçı Terör Örgütünün (FETÖ) darbe girişimi sonrasında Türkiye’de OHAL ilan edildiği anımsatıldı.
Bu kapsamda alınan tedbirler çerçevesinde, Türkiye’de kurulu uluslararası sermayeli firmaların faaliyetlerine sorunsuz bir şekilde devam etmesini sağlamak ve herhangi bir aksaklık veya sorun yaşanmasını engellemek için Bakanlık bünyesinde danışma hattı kurulduğu bildirildi.
Söz konusu süreçte faaliyetlerinde sorun yaşayan uluslararası sermayeli firmaların sorunlarını aktarmak, danışmak ve bilgi almak üzere söz konusu hattı doğrudan arayabilecekleri kaydedildi.
Duyuruda, Teşvik Uygulama ve Yabancı Sermaye Genel Müdürlüğünün konuya ilişkin telefon ve iletişim bilgileri de yer aldı.
Zeybekci’den gıda fiyatları değerlendirmesi
Öte yandan Bakanlığın internet sitesinde Zeybekci’nin şu açıklamalarına yer verildi: “Fiyat istikrarının sağlanması konusunda hükümetimizin Merkez Bankası’na desteği artarak devam etmektedir.
Yakın dönemde enflasyondaki yükselişin ve oynaklığın en önemli belirleyicilerinden biri gıda enflasyonu olmuştur. Enflasyonda artışa neden olan gıda fiyatlarının düşürücü etkisinin ön plana çıkması için, istikrarlı bir seyir izlemesi önceliklerimizdendir.
Bunun için Gıda Komitesi tarafından geliştirilen somut tedbirler hayata geçirilmektedir. Önümüzdeki aylarda gıda enflasyonunda istikrarsızlığa yol açan ürünlerde tedbirlerin etkileri daha net görülmeye başlanacaktır. Gıda enflasyonunun hedef enflasyon seviyesine daha da yaklaşacağını göreceğiz.
TÜFE hesaplanırken Gıda ve Alkolsüz İçecekler Grubu için kullanılan ağırlık oranının, ülkemizle benzer kişi başı GSYİH oranına sahip ülkelerin kullandığı oranlarla uyumlu hale getirilmesi gerektiğini düşünüyoruz.”
(2)