Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Rus ambargosunun kaldırılması konusundaki yavaşlığa dikkat çekerek, “Bu şekilde sürerse ekonomik anlamda birbirimize karşı tedbir almalar başlar” dedi. Öte yandan, Türkiye ile İran arasındaki gümrük vergisi indirimi uygulanacak ürün sayısının her iki ülke için 200’e çıkarılması hedefleniyor. Genişletilecek listede tarım ürünlerinden kivi, kavun-karpuz ve hurmanın yer alması öngörülüyor.
Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, İran temaslarının ardından basın mensuplarıyla bir araya geldi. Gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulunan Zeybekci, iki ülke arasındaki ticarette milli para birimlerinin kullanılması yönündeki görüşmelerin devam ettiğini kaydetti.
“3 İran bankası faaliyette bulunmak istiyor”
İran ile ihracat tavanının yükseltilmesi konusuna sıcak baktıklarını kaydeden Zeybekci, Türkiye’nin İran’a makine, yan sanayi, tekstil ve beyaz eşya ihracatı yaptığını hatırlatarak vergilerin çok yüksek olduğuna değindi.
3 İran bankasının Türkiye’de faaliyette bulunmak istediğini bildiren Zeybekci, “Bank Pasargad, Saman Bank ve Parsian Bank, Türkiye’de faaliyette bulunma konusunda niyet ortaya koydu. Buna yönelik görüşmeler devam ediyor.” dedi.
S&P’nin Türkiye kararı
Bakan Zeybekci, Standard and Poor’s’un (S&P) Türkiye ekonomisinin görünümü negatiften durağana çevirdiğinin hatırlatılması üzerine, “Not düşürmeleri gerekçesi olmayan bir şeydi. Türkiye’nin yaşadığı stres testini gördüler. 20 barlık bir sistemin, 30 bar yerine 300 barla test edildiğini ve bir şey olmadığını gördükten, başka enstrümanlar ve ülkelerle kıyasladıktan sonra Türkiye’nin fazla göze battığını gördüler. Standard and Poor’s’un bu kararını, düzeltme olarak görüyorum” diye konuştu.
Rusya’nın Türk ürünlerine uyguladığı ambargonun kaldırılmasına yönelik kararın uygulanmasına ilişkin Zeybekci, sebze ve üzüm hariç meyvelere yönelik kısıtlamaların kaldırılmasına yönelik anlaşma imzalandığını hatırlattı ve “Domatesin mevsimi geldi. Buralarda iyileştirmeler olmadı. Gerek KEK Başkanı Novak’a, gerek Ekonomi Bakanına bunları defalarca, telefonda söyledim. Bu şekilde sürerse Rusya ile ilişkilerimizde ‘kısıtlamalar kalktı, her şey çok güzel’ diyemeyiz. O zaman ekonomik anlamda birbirimize karşı tedbir almalar başlar. Biz de gereğini yapmaya başlarız” şeklinde konuştu.
Öte yandan ihracat desteklerini 3 katına çıkarmayı hedeflediklerini kaydeden Zeybekci, proje bazlı yatırım teşvik sistemi paketine yönelik sunumu geçen hafta Başbakan Binali Yıldırım’a sunduğunu ifade etti.
“Enerji, ham madde, ara malı, güvencemiz olan alanlarda güvenliğimizi sürdürülebilir şekilde garanti altına almak zorundayız. Buralarda ucu açık destekleri yetki olarak parlamentodan aldık” diyen Zeybekci, ihracat desteklerini 2017’de 3 kat artıracaklarını kaydetti. Zeybekci, ihracat seferberliğiyle yüzde 5,5 büyümenin ve işsizliğinin yüzde 10’un altına düşürülmesinin mümkün olabileceğini bildirdi.
TÜİK’in enfasyon sepeti
Türkiye İstatistik Kurumunun (TÜİK) enflasyon sepetine ilişkin eleştirilerinin hatırlatıldığı Nihat Zeybekci, “Hala iddialıyım, oradan geri adım atmıyorum. TÜİK’in yaptığı çalışmayı başarısız buluyorum. Yöntem anketle belirlenir ama 3 bin dolar milli gelirde, sepette gıdanın oranı yüzde 27-28. Aynı aile 10 bin dolar milli gelire gelmiş hala yüzde 24. Ankette soru yöntemlerini gözden geçirmek lazım. Anket örnekleme bölgesini, sayısını bir daha gözden geçirmek lazım. Türkiye olarak oynak bir ürünü enflasyona etkisinden dolayı faizde yüzde 0,5, yüzde 1 yiyorum. Sırf hiçten dolayı. Sivri biberden dolayı insanın canı yanar mı? Ağzı yanar ama cebi yanmaz. Orada söylediğimin sonuna kadar arkasındayım” diye konuştu.
TTA genişletilecek
Ziyaretin detayları hakkında da bilgi veren Zeybekci, Türkiye’nin, uluslararası yaptırımların kaldırılmasından önce İran ile imzaladığı Tercihli Ticaret Anlaşması (TTA) kapsamında yer alan ürünlerin sayısının artırılması kararı alındığını dile getirdi.
Bu yılın 9 ayında TTA kapsamındaki ithalat yüzde 45, ihracat yüzde 34 arttı. İran’ın Türkiye’ye 125 üründe, Türkiye’nin ise İran’a 140 üründe gümrük vergisi indirimi bulunuyor. Bu kapsamdaki ürün sayısının her iki ülke için 200’e çıkarılması hedefleniyor. Makine ve ekipmanlarından tekstil ve konfeksiyona, ev tekstilinden mobilyalara kadar çok geniş kapsamda yer alan ürünlerin İran’a çok daha elverişli koşullarda ihraç edilmesi amaçlanıyor.
Öte yandan genişletilecek listede tarım ürünlerinden kivi, kavun-karpuz ve hurmanın yer alması öngörülüyor. Kaynak: AA
(8)