Yeni tedavi yöntemleri zeytin ağaçları için ölümcül olan bir hastalığa çare bulmayı hedefliyor. Peki bu yöntemler işe yarayacak mı?
Xylella fastidiosa isimli bakterinin yol açtığı hastalığa karşı denenen tedavi, belirtileri hafifletse de ağaçlara bulaşan patojeni ortadan kaldırmayı başaramadı.
Bir bakteri olan Xylella fastidiosa, farklı bitkileri etkileyebilen önemli bir bitki patojeni. Önceden Amerika’da etkili olan ve zakkum ve üzüm gibi ağaçları etkileyen Xylella fastidiosa, 2013 yılında güney İtalya’nın Apulia bölgesindeki zeytin ağaçlarında görüldü. Bu tarihten önce Avrupa’da görülmeyen bakteri, zeytin ağaçlarının ölümüyle sonuçlanan bir hastalığa neden oluyor.
Bitki hastalığı büyük bir tehdit
Avrupa gıda güvenliği kurumu olan EFSA, zeytin ağaçlarında görülen X. Fastidiosa için uygulanan tedaviyi değerlendirdi. Bulgular dünyanın diğer bölgelerinden elde edilen verilerle benzerlik gösteriyor. Oldukça büyük zarara neden olan hastalığı ortadan kaldıracak bir tedavi henüz bulunmadı.
EFSA’nın bitki sağlığı uzmanları, İtalya’nın Apulia bölgesinde 2 farklı grup tarafından yürütülen çalışmaları değerlendirdi. Çalışma yapan gruplardan birinin Foggia Üniversitesi’nden, diğerinin ise Tarımda Araştırma ve Tarım Ekonomisi Analizi Konseyi’nden (CREA) olduğu bildirildi.
Foggia Üniversitesi araştırmacılar, enfekte olumuş zeytin ağaçlarını yoğun bir biçimde budadı ve bazı biyoaktif bileşikler uyguladı. Araştırmacılar, uygulanan tedaviden itibaren 5 ay içinde belirti görülmeyen yapraklara sahip yeni dalların çıktığını ve tedavi uygulanan ağaçlardan çok miktarda zeytin hasat edildiğini kaydetti.
CREA ekibi ise çinko, bakır ve sitrik asit içeren ticari bir ürün kullandıktan sonra olumlu sonuç elde ettiklerini, tedavi uygulanan ağaçların 2015 yazında ve kışında hayatta kaldığını ifade etti.
Tedavinin uzun dönemdeki etkisi henüz belli değil
Buna karşın EFSA’nın Bitki Sağlığı Paneli (PLH), deneysel sonuçları kullanarak bu gibi tedavilerin uzun dönemdeki verimliliği hakkında karara varmanın vakitsiz olacağını söyledi. Panel, yayınladığı Açıklama ile, yalnızca birkaç mevsim boyunca devam eden deneylerin, tedavilerin uzun dönemdeki etkinliğine ilişkin güvenilir bilgi sağlayabileceğini vurguladı.
Araştırmacılar da elde ettiklerin sonuçların başlangıç niteliğinde olduğunu, en az bir mevsim daha tekrarlanması gerektiğini EFSA’ya iletti. Araştırmacılar, tedavinin zeytin ağaçlarındaki patojen bakteriyi tamamen ortadan kaldırmaktan çok hastalık belirtilerini ortadan kaldırma yeteneğini değerlendirmek amacıyla bu testlerin yapıldığını sözlerine ekledi.
GIDAHATTI DERGİSİNİ ÜCRETSİZ İNDİRİN
(28)