Tüketicileri zeytinyağında tağşişe (hileli karışım) karşı uyaran Ana Gıda Genel Müdürü Ümit Ersoy, “Zeytinyağının içine Ayçiçek yağı katılıyor. Tüketici bunu farketmiyor. Tağşiş nedeniyle tüketici güvendiği markalara yöneliyor. Bu nedenle de hata yapma lüksümüz yok” dedi.
Zeytinyağında yeni hasat dönemi ile birlikte fiyat ve rekolte tartışmaları alevlendi. Türkiye’de bu sezon zeytinyağı üretiminin 140 bin ton civarında olacağı öngörülürken, tağşiş ürünlerin tüketimindeki artış nedeniyle, ambalajlı zeytinyağı tüketiminde düşüş olduğu gözleniyor.
Komili, Sezai Ömer Madra ve Kırlangıç markalanın bünyesinde bulunduran Ana Gıda’nın Genel Müdürü Ümit Ersoy, Ömür Akkor ile Komili Lezzet Seyahatnamesi’nin yeni durağı Trabzon’da gazetecilerle bir araya geldi.
Bu yıl zeytinyağında organize ticaretin oranının yüzde 20 oranında düştüğünü, piyasada markasız ve tağşiş ürünlerin arttığını belirten Ersoy, “Bu da kayıt dışını yükseltiyor. Fiyatlardaki artış, zeytinyağı tüketimini diğer alana kaydırdı. Sızma zeytinyağının litresi 17 liraya kadar çıkıyor. Ayçiçek yağı ise 5 lira. 15 liralık malın içine 5 liralık malı koyduğunuzda tüketici fark etmiyor. Toplam tüketim düşmemiş görünüyor. Bazı bölgelerde ciddi şekilde tağşiş yapılıyor. Ancak böyle dönemlerde markalı ürünler zarar görmüyor. Pazar payımız en yüksek noktalarda. Vatandaşın güvendiği markaların işleri zarar görmüyor” diye konuştu.
“Zeytinyağı değerli bir ürün”
Zeytinyağının pahalı olduğuna inanmadığını vurgulayan Ümit Ersoy, “Zeytinyağı değerli bir ürün. Devletin verdiği destekler, özellikle zeytin üreticisi çiftçilerimiz için çok önemli. Zeytinci ailelerin cebine son 2 yıldır para giriyor. Ondan önce bu insanlar nasıl geçiniyordu, haberimiz yok. Zeytinyağı fiyatı spekülasyona çok açık. Ben zeytinyağının pahalı olduğuna inanmıyorum. Bence Türkiye’de fiyattan çok, tüketimde yeme alışkanlıkları önemli bir unsur.” dedi.
Zeytinyağı üretimi düşecek
Hasat döneminde zeytinyağında rekolte konusunda da spekülatif hareketlerin olabileceğine dikkat çeken Ersoy, “Türkiye’de 172 milyon zeytin ağacı var. Dünyadaki ağaçların yüzde 19’u bizde ama zeytinyağı üretimindeki payımız yüzde 5. Türkiye’deki zeytinyağı üretimi, 2010-2011 sezonunda 160 bin ton iken, 2014-2015 sezonunda 170 bin ton olarak gerçekleşti. 2015-2016 sezonunda 143 bin ton civarında olacağını öngörüyoruz” diye konuştu.
“Zeytinyağı tüketimi düşük”
Zeytinyağı tüketiminin son beş yılda dalgalandığını, 2015-2016 sezonunda 124 bin ton olarak gerçekleşmesinin beklendiğini aktaran Ana Gıda Genel Müdürü Ersoy, Türkiye’de kişi başına yıllık zeytinyağı tüketiminin 2 kg olduğunu bildirdi. Ersoy, “Tüketiminin yüzde 30’u Marmara’da, yüzde 18’i İç Anadolu’da, Yüzde 18’i Ege’de, yüzde 16’sı Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde, yüzde 13’ü Akdeniz’de, yüzde 4’ü Karadeniz’de gerçekleşiyor. Kişi başına tüketim Yunanistan’da 16.3 kg, İspanya’da 10.4 kg, İtalya’da 9.2 kg, Portekiz ve Suriye’de ise 7 kg civarında” bilgisini verdi.
Türk ve Osmanlı mutfak kültürüne yönelik çalışmalarıyla tanınan şef Ömür Akkor tarafından Komili’nin katkılarıyla hazırlanan “Ömür Akkor ile Komili Lezzet Seyahatnamesi” kitabı, geçmiş ile gelecek arasında bir köprü kurarken, Anadolu’nun bin yıllık yemek geleneğine de ışık tutuyor. Büyük seyyah Evliya Çelebi’nin anısına hazırlanan ve Ege’den başlayan seyahatnamede, Doğu Anadolu, Güneydoğu Anadolu, Akdeniz, İç Anadolu, Marmara ve Karadeniz bölgelerinden yöresel tarifler yer alıyor.
(24)