SÜTLERİN DENETİMİ
–
1. Okul sütlerinin denetimi nasıl yapılmaktadır?
Cevap: Okul sütlerinin denetimi, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından Türk Gıda Mevzuatına göre sürekli olarak yapılmakta olup; analiz sonuçları, Okul Sütü Modülünde yer almaktadır.
2. Sınıf öğretmenine teslim edilen sütler, öğrencilere verilirken nelere dikkat edilmelidir?
Cevap: Ambalajların fiziksel kontrolü yapılmalıdır. Delik, yırtık, ezik ve bombaj yapmış ambalajlı sütler dağıtılmayarak, Okul Kabul Komisyonuna tutanakla teslim edilmelidir.
3. Okul Kabul Komisyonu teslim alınan sütlerin kontrolü sırasında bir olumsuzlukla karşılaşılırsa nereye müracaat etmelidir?
Cevap: İl Okul Sütü Komisyonu‘na müracaat etmelidir.
4. Numunelerin analizi gereken durumlarda neler yapılmalıdır?
Cevap: İl Okul Sütü Komisyonu talimatıyla İl/İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü aracılığıyla numunelerin analize gönderilmesi sağlanmalıdır. Okul Sütü Modülüne gerekli girişler yapılmalıdır.
5. Analiz sonuçlanıncaya kadar neler yapılmalıdır?
Cevap: Analiz sonuçlanıncaya kadar analize konu üretim partisi sütlerin dağıtımı durdurularak, diğer üretim partisi sütlerin dağıtımına devam edilmelidir.
6. Teslim alınan okul sütlerinin her bir partisinden toplam kaç adet numune alınması gerekmektedir?
Cevap: Her bir partinin farklı kolilerinden toplam 5 adet açılmamış okul sütü kutusunun numune alınması gerekmektedir.
7. Alınan numunelerin kaç saat saklanması gerekmektedir?
Cevap: Tüketimi takip eden 72 saat süresince açılmadan saklanması gerekmektedir.
8. Analiz sonuçlanıncaya kadar analize konu üretim partisi sütlerin okulda dağıtılmasını durdurma yetkisi kimdedir?
Cevap: Okul Kabul Komisyonu.
9. Analiz sonuçlanıncaya kadar okula gelen diğer parti sütlerin dağıtımına devam edilebilir mi?
Cevap: Evet, devam edilebilir.
10. Okul sütlerinin, üretim ve son kullanma tarihi nasıl öğrenilebilir?
Cevap: Sütlerin kullanım tarihleri ambalaj üzerinde bulunmaktadır. Dağıtım öncesi öğretmenler tarafından kontrol edilecektir.
11. Olumsuz hava koşullarından etkilenen sütler ne yapılmalıdır?
Cevap: Eğer sütler okullara teslimden önce bozulmuş ise teslim alınmayacaktır. Teslim alınan sütlerin depolanmasına yönelik tedbirler alınarak tutanakla tespit edilecek, buna rağmen depolama şartlarından kaynaklanan bozulma durumlarında, Okul İdaresi sorumlu olacak ve bozulan sütler bir tutanakla tespit edilip imha edilmesi için İl/İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüklerine teslim edilecektir.
12. Çocuk süt içtiği gün evde rahatsızlanırsa, ne yapılması gerekmektedir?
Cevap: Süt içtikten sonra 6 saat içinde çocukta karın ağrısı, kusma, ishal vb. sağlık şikayetleri oluşursa, en yakın sağlık kuruluşuna başvurulmalı ve çocuğun öğretmenine durum bildirilmelidir.
13. Sınıf öğretmeni süt içtikten sonra rahatsızlandığını söyleyen öğrenciye yönelik nasıl bir yol izlemelidir?
Cevap: Öncelikle okul yönetimine başvurmalıdır. Okul yönetimi, öğrencinin en kısa süre içerisinde en yakın sağlık kuruluşuna gönderilmesini sağlamalı, Şikayet Formu (Ek‐4) aynı sınıftaki bütün öğrenciler için doldurularak e‐okul sistemine girişi yapılmalı ve ailesi bilgilendirilmelidir. İl Okul Sütü Komisyonuna ivedilikle bilgi verilmelidir.
Okul Sütü Haberleri
Okul Sütü İhalesi için tarih belli oldu
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, 2016 – 2017 eğitim öğretim yılı için ‘Okul Sütü İhalesi’nin 27 Ekim 2016 tarihinde yapı... Devamını oku
Okul Sütü’nde ihale tamam, dağıtım Şubat’ta
2014-2015 Eğitim-Öğretim Yılının ikinci yarısında uygulanacak Okul Sütü Programı kapsamında dağıtılacak okul sütlerinin temininde ihale süreci, ikinci... Devamını oku
Ders zili Okul Sütü için çaldı!
Ders zili Okul Sütü için çaldı! Bu yıl dördüncü kez uygulamaya konulan Okul Sütü Programı kapsamında süt dağıtımı, 2014-2015 Eğitim-Öğretim Yılı’nın i... Devamını oku
Ders zili çaldı, okul sütü sıralara konuldu
Ders zili çaldı, okul sütü sıralara konuldu Okul Sütü Programı kapsamında süt dağıtımı, 2014-2015 Eğitim-Öğretim Yılı’nın ikinci dönemi ile birlikte 9... Devamını oku
(0)